Blogs
Een blik in mijn brein

Een blik in mijn brein

Donderdag 10 augustus 2017. Geplaatst onder: BeroerteHersenstichtingHersenbloeding door Rosita Steenbeek

Toen ik dertien was en op school Franse woorden zat te leren, kon ik ineens de helft van de pagina niet meer zien. Bovendien had ik erge hoofdpijn. Ik bleek een hersenbloeding te hebben. Maandenlang lag ik in een verduisterd kamertje om te herstellen.

Bij mijn terugkeer op school was de vanzelfsprekendheid van mijn gezondheid weg. Al jong besefte ik hoe kostbaar het leven is. Dat gevoel werd door de epilepsie die ik aan de hersenbloeding overhield alleen maar versterkt.

Ik ben niet bang geworden door de hersenbloeding, integendeel, het heeft de wens iets van het leven te maken vergroot. Omdat ik bijvoorbeeld niet mocht autorijden, ging ik per fiets van Amsterdam naar het orakel van Delphi in Griekenland. En de Romereis van school waaraan ik niet mocht deelnemen, heb ik later ingehaald. Rome is namelijk mijn huidige woonplaats.

In Rome kreeg ik onlangs en voor het eerst een kijkje in mijn hersenen. Mijn Romeinse neuroloog spreidde tien enorme vellen MRI-foto’s voor me uit. Daarop was een zwarte vlek te zien, groter dan ik verwachtte. Vol verbazing keek ik naar dat wonderbaarlijke brein van mij. Tot mijn verrassing kreeg ik de scans mee naar huis. De foto’s herinneren me eraan dat je ondanks een flinke hersenbeschadiging, je leven ten volle kunt leven.

Rosita Steenbeek, schrijfster, is sinds 2016 ambassadeur van de Hersenstichting.

Meer artikelen in BeroerteHersenstichtingHersenbloeding

Reageer op dit artikel