Delen

Call Synaptic Dysfunction in Disorders of the Central Nervous System

Op 11 januari 2017 was een financieringsronde geopend in het kader van het ERA-NET NEURON, een netwerk voor translationeel onderzoek in de sfeer van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Het thema van deze ronde is Synaptic Dysfunction in Disorders of the Central Nervous System.

 

Onderzoeksvoorstellen zijn inmiddels bij NEURON ingediend door consortia van Europese onderzoekers. Voor Nederlandse onderzoekers kan in het kader van zo’n consortium één Nederlands project van € 250.000 voor maximaal drie jaar worden gefinancieerd.

 

De call is momenteel gesloten.

Doel van de call

Het doel van de call is om multinationale onderzoeksprojecten te stimuleren waarbinnen belangrijke vragen rondom synaptische dysfunctie van het centrale zenuwstelsel worden geadresseerd. Defecte synaptische communicatie is de oorzaak van een groot aantal neurologische en psychiatrische stoornissen - zoals epilepsie, migraine, autisme spectrum stoornissen, schizofrenie, stemmingsstoornissen.

 

Binnen de call worden voorstellen geaccepteerd waarbinnen de ziekte-gerelateerde synaptische dysfunctie in de breedte wordt onderzocht; van het begrijpen van de fundamentele mechanismen van de ziekte tot aan therapeutisch-gedreven klinische studies bij de mens.

Voorwaarden

Onderzoeksvoorstellen moesten tenminste één van de volgende gebieden moeten tenminste binnen één van de volgende gebieden vallen:

 

a) Fundamenteel onderzoek naar het ontstaan en / of de etiologie van synaptopathieën.
b) Klinisch onderzoek gericht op preventie, diagnose en behandeling van ziekten waarbij synaptische dysfunctie een belangrijke rol speelt.

Nederlandse deelname

De Nederlandse deelname aan NEURON is een initiatief van de Hersenstichting en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Meer informatie

U leest meer informatie over de volledige beschrijving van de call, overige deelnemende landen en organisaties en indieningsmogelijkheden op de website van Neuron.

 

Voor aanvullende informatie over de Nederlandse deelname kunt u terecht bij:

 

Rob Heinsbroek
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC)
E-mail: r.heinsbroek@nwo.nl
Telefoon: + 31 (0)70 344 09 87

Dit is contactinfo